پیام دکتر داوودعلی نجفی، رییس حزب برابری مردم افغانستان به مناسبت فرارسیدن عید «قربان»

هم‌وطنان گرامی، عید سعید اضحی مبارک. آرزو می‌کنم در ایام خجسته‌ی عید، در کانون گرم خانواده‌ی تان از صحت و عافیت کامل بر خوردار باشید. آن‌گونه که در جریان هستید، از زمان شیوع ویروس کرونا تا هنوز، وضعیت جهان و کشور عزیز ما افغانستان هرگز خوب نبوده است. در این چند ماه، عزیزان زیادی را از دست دادیم و به‌دلیل محدودیت‌های ناشی از اعمال قرنطینه و تعطیل‌بودن کسب‌وکارها، روزهای دشوارگذر و سختی را سپری کرده‌ایم. با درک تمامی این ناگزیری‌ها و دشواری‌ها، از تمامی هم‌وطنان گرامی می‌خواهم در ایام عید سعید اضحی با توجه به توصیه‌های سازمان صحی جهان و وزارت صحت عامه‌ی کشور به‌خاطر سلامت خود، خانواده و جامعه در خانه بمانند و در حفظ سلامت جمعی، مسوولیت شهروندی‌شان را ادا کنند.

هم‌وطنان عزیز!

در کنار چالش‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا، کشور ما از ادامه‌ی جنگ‌ و تشدید بی‌سابقه‌ی خشونت‌ها آسیب فراوان دیده است. در ماه‌های اخیر آتش جنگ در گوشه‌وکنار کشور گرم بوده و همه‌روزه صدها هم‌وطن بی‌گناه ما به خاک و خون کشانیده شده‌اند. پروسه‌ی جاری صلح، برخلاف انتظار مردم، نه‌تنها در کاهش سطح خشونت‌ها و توقف جنگ کمک نکرده بلکه امیدها به استقرار صلح سراسری را از مردم گرفته و چشم‌انداز آینده روشن نیست. اکنون مردم بیش از هر زمانی دیگر نگران هستند. طالبان کم‌ترین انعطاف‌پذیری از خود نشان نمی‌دهند و بر رهایی بی‌قید و شرط زندانیان‌شان تأکید دارند. رهبران این گروه بارها با رد درخواست دولت و مردم افغانستان مبنی به برقراری آتش‌بس دایمی و کاهش خشونت‌ها، تنها به اعلام آتش‌بس سه‌روزه و محدود در ایام عید بسنده کرده‌اند. هرچند برقراری آتش‌بس سه‌روزه یک گام مثبت است، اما کافی نیست. برای ایجاد فضای اعتماد، لازم است قبل از شروع مذاکرات بین‌الافغانی آتش‌بس دایمی در کشور برقرار شود.

با وصف آن‌که نزدیک به پنج‌ماه از زمان امضای موافقت‌نامه‌ی «آوردن صلح به افغانستان» میان امریکا و گروه طالبان می‌گذرد و قرار بود در دهمین‌روز امضای این توافق‌نامه گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آغاز شود، این گفت‌وگوها هنوز هم آغاز نشده و نقشه‌ی راه و چارچوب مذاکره هم‌چنان نامشخص است. این درحالی است که پایان این آشفته‌حالی معلوم نیست. حداقل مردم افغانستان به‌عنوان اصلی‌ترین قربانیان این جنگ، نمی‌دانند که مذاکرات بین‌الافغانی چه‌زمانی آغاز می‌شود.

در کنار این مشکلات، چالش دیگر تکمیل‌نشدن کابینه و ساختار شکننده‌ی حکومت است. هرچند با امضای توافق‌نامه‌ی تقسیم قدرت میان محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله، بُن‌بست به‌وجود آمده بر سر نتیجه‌ی انتخابات شکست، اما هنوز هم به‌دلیل اختلاف‌نظرها میان طرف‌های شریک در قدرت، اعضای کابینه معرفی نشده و نهادهای ملی به‌شکل سرپرستی اداره می‌شود. مضاف بر این، ساختار شورای عالی مصالحه‌ی ملی تکمیل نشده و هیأت مذاکره‌کننده همه‌شمول نیست. استنتاج فوری از چنین وضعیتی این است: حکومتی که قادر به تشکیل کابینه و حل اختلافات درونی‌شان نباشد، نمی‌تواند فضای اعتماد میان حامیان نظام جمهوری را به‌وجود آورده و جنگِ پیچیده و فرسایشی را مدیریت کند. واقعیت این است که افغانستان هم‌زمان با چند چالش جدی و بنیادبرانداز مواجه است. هرگاه این چالش‌ها و مشکلات با آینده‌نگری کارگزاران قدرت و قشر سیاسی مدیریت و ازمیان برداشته نشود، آینده‌ی نظام جمهوری در خطر است و سناریوی سقوط در کام هرج و مرج جدی به‌نظر می‌رسد.

بنابراین از رهبری حکومت، شریکان قدرت و قشر سیاسی می‌طلبم با توجه به تجربیات تلخ گذشته و الزام اتحاد و یک‌پارچگی در شرایط حساس کنونی، اختلافات درونی‌شان را کنار بگذارند، فضای اعتماد را به‌وجود بیاورند و با مشوره و گفت‌وگو، نقشه‌ی راه صلح و چارچوب مذاکره را طرح کنند. وضعیت کنونی به‌مفهوم واقعی کلمه پیچیده و شکننده است. برای دفاع از ارزش‌های نظم جمهوری و دست‌آوردهای اخیر و دفاع از حق حیات و حقوق مدنی و آزادی‌های فردی مردم افغانستان راهی جز ایجاد اجماع ملی وجود ندارد. زمان آن فرا رسیده تا کنار هم بیاستیم و در دفاع از این ارزش‌ها جبهه‌ی قدرت‌مند تشکیل دهیم.

دکتر داوودعلی نجفی

کابل، ۹ اسد ۱۳۹۹ خورشیدی