اعلامیه حزب برابری مردم افغانستان به مناسبت بیست‌وچهارمین سالیاد شهادت استاد عبدالعلی مزاری

بنام خداوند توانا و دادگر

بیست‌وچهارمین سال‌روز شهادت شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری را به مردم افغانستان، عدالت‌خواهان، رهروان و دوستان او تسلیت عرض می‌نماییم.

استاد مزاری، الگوی استوار و نمونه‌ی بارز از مبارزه‌ی عدالت‌خواهانه در تاریخ سیاسی افغانستان می‌باشد. او با مطرح ساختن مطالبات شهروندی و تساوی حقوق همگانی، صفحه‌ای جدیدی از مبارزات سیاسی و مدنی را در تاریخ کشور از خود به یادگار گذاشت. مبارزات حق‌خواهانه او در چوکات مشخص و بر اساس اصول انسانی استوار بود. شهید مزاری عدالت را برای تمام اقوام افغانستان می‌خواست؛ همان‌گونه که ستم تاریخی و سیاسی را برای هیچ‌یک از جریان سیاسی و کتله‌های قومی در افغانستان قبول نداشت. به باور شهید مزاری، وحدت ملی در سایه مشارکت عادلانه تمام اقوام کشور در ساختارهای تصمیم‌گیری و گفتمان‌های ملی ایجاد و تقویت می‌گردد. حضور طیف‌های سیاسی مشخص بر اساس علایق تیمی و ساختاری، نه تنها بنیادهای نظام سیاسی را تقویت نمی‌کند؛ بلکه پایه‌ها و زیر ساخت‌های کلی گفتمان‌های ملی را متزلزل ساخته و فرصت‌ها و ظرفیت‌های ملی را نابود می‌کند.

به باور استاد مزاری، عمده‌ترین چالشِ افغانستان، نبود زیر ساخت‌های فکری و عدم توسعه گفتگوهای ملی در سطوح مدیریتی و تصمیم‌گیری‌های کلانِ سیاسی می‌باشد. تا زمانی‌که گفتگوهای سیاسی بر محوریت شاخص‌های چون: قومیت، جنسیت و ساختارهای تیمی و قبیلوی، مدیریت شود؛ هیچ چشم اندازی برای مدیریت بحران و حضور طیف‌های سیاسی در بدنه ساختارهای تصمیم‌گیری، وجود نخواهد داشت. او ضمن تأکید بر حفظ اتحاد اقوام افغانستان، تعریف هویت واحد و تقویت زیر ساخت‌های فرهنگی را نیز از ضروریات اصلی دولت ملی می‌دانست. با توجه به اهمیت شناخت اندیشه‌های شهید مزاری، بازخوانی بنیادهای فکری و افکار ملی گرایانه‌ی او، می‌تواند در شرایط حساس کنونی کشور، راه گشا و سازنده باشد.

برای شناخت اندیشه‌های شهید مزاری و الگوگیری از آن در شرایط کنونی کشور، لازم است تا رهبران سیاسی و نخبگان فرهنگی، با تعریف اهداف مشترک بر اساس مبانی فکری شهید مزاری، تلاش نمایند تا خارج از علایق شخصی و تیمی، از اندیشه‌های او برای مدیریت بحران کنونی افغانستان استفاده نماید.

در اخیر یک بار دیگر شهادت شهید استاد عبدالعلی مزاری را به عدالت خواهان تسلیت عرض نموده و داعیه او را گرامی می‌داریم.

کابل- ۲۲ حوت ۱۳۹۷